Wat is Teambuilding nu eigenlijk?

Wat is Teambuilding?

Wat is teambuilding nu eigenlijk precies?
Om daar iets dieper op in te gaan definiëren we eerst het woordje “Team”.

Een team is een groep mensen die werken aan een gezamenlijk en gemeenschappelijk doel. Hierbij zijn ze voor het resultaat daarvan van elkaar afhankelijk.

Vooral dat laatste deel is zeer belangrijk om in gedachten te houden. Als je namelijk voor een goed resultaat van ELKAAR afhankelijk bent is het erg belangrijk dat je binnen dat team volgens bepaalde normen en waarden met elkaar omgaat. Dit houd ook in dat je elkaar helpt als je ziet dat een collega het even niet meer weet. Hoe beter jullie als team in staat zijn om elkaar aan te vullen en te versterken des te beter zal het resultaat uiteindelijk zijn.
Dit gaat natuurlijk niet lukken als er grote of diepe conflicten tussen jullie in staan.

TEAM: Een team is een groep mensen die werken aan een gezamenlijk gemeenschappelijk doel, waarbij ze voor het resultaat van elkaar afhankelijk zijn.

Teambuilding betekend letterlijk “het bouwen aan een team”. Dit wil niet zeggen dat je maar zoveel mogelijk mensen met verschillende kwaliteiten aan je team moet toevoegen maar wél dat je met je team méér inzicht en begrip in en naar elkaar probeert te krijgen.
Als er al grote conflicten zijn ben je in feite al te laat om nog een teambuilding te gaan doen! Om die conflicten juist te voorkomen organiseert men een teambuilding.

Het is belangrijk voor een team om elkaar wat beter te kennen. Als je namelijk iets meer van elkaar af weet en je weet wat de ander bezig houd of wat zijn/haar drijfveren zijn dan kun je daar rekening mee houden. Als je hier rekening mee houd dan zal stress en/of frustratie door jouw gedrag vaak voorkomen kunnen worden waardoor mensen juist wél op “speaking terms” blijven. En dat is belangrijk want tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel…! uiteraard is iedereen verantwoordelijk voor een kleiner onderdeel van dat doel maar het einddoel is alleen maar haalbaar als ALLE onderdelen uiteindelijk goed bij elkaar komen.

In Nederland hebben wij de neiging om alles wat maar enigszins te maken heeft met samen iets leuks doen al meteen teambuilding te noemen. Natuurlijk komt “leuke dingen doen” de onderlinge sfeer ten goede maar eigenlijk heb je het dan gewoon over een bedrijfsuitje. Bij teambuilding ga je te werk in kleinere groepen en wordt er meestal een inhoudelijk stuk gekoppeld aan een praktisch gedeelte en dit wordt dan ook nog geëvalueerd.

Strand Horst Events is gelicenseerd om te werken met Insights Discovery en organiseert regelmatig een teambuilding voor haar klanten.
Bij al onze teambuilding trajecten werken we vanuit de basis met de principes van Insights Discovery omdat deze makkelijk te onthouden zijn en ook erg makkelijk toepasbaar zijn. In een korte workshop leert u meer over uw drijfveren, uw gedragsvoorkeuren, uw kwaliteiten en eventuele valkuilen. In de middag hebben we dan één of meerdere outdoor activiteiten waarbij u de opgedane kennis in praktijk gaat brengen. Na iedere activiteit zullen we kort evalueren hoe jullie als groep reageren om te kijken of het bij de volgende opdracht anders gaat.

Tijdens deze teambuilding krijgen jullie meer inzicht in elkaar als team en leer je elkaars verschillen en kwaliteiten ook meer te waarderen.

Share